Zimowe zimówki, jadalne i smaczne, a jakże!

Na początek zwrócę uwagę na cechy charakterystyczne zimówki aksamitnotrzonowej istotne dla jej rozpoznawania – ciemny (brązowy, czasem u podstawy prawie czarny) aksamitny trzon, pomarańczowy, w czasie wilgotnej pogody lepki kapelusz i biały wysyp zarodników.Zwrócę też uwagę na to, iż może się zdarzyć, że wspólnie obok siebie będą rosły zimówka aksamitnotrzonowa i śmiertelnie trująca hełmówka obrzeżona, dlatego zbieranie zimówki aksamitnotrzonowej do konsumpcji MUSI być poprzedzone bardzo dobrym przygotowaniem i obowiązkowo sprawdzeniem wszystkich jej cech, aby nie doszło do pomylenia z hełmówką obrzeżoną!

Zimówki aksamitnotrzonowe to jadalne i smaczne grzybki, którymi uraczyć możemy się od jesieni do wczesnej wiosny, a gdy zimy łagodne – przez całą zimę! Rosną na pniakach i złomach drzew liściastych, jednak niekiedy także na iglastych. Śmiertelnie trujące hełmówki rosną z kolei głównie na drewnie drzew iglastych, ale niekiedy także na liściastych.

Gdy raz pokazano mi zimówki to wiedziałam, że mogę je zebrać i zjeść bez najmniejszych obaw🙂 tak więc znalazły się w moim koszyku, a następnie na patelni 🙂

Innym razem zebrałam je już samodzielnie i też to był trafiony ruch „we właściwym gatunku”🙂 Sprawdziłam ich WYSYP*, był BIAŁY, co też je odróżnia od tych niebezpiecznych  hełmówek (wysyp zarodników hełmówek jest ciemny, rdzawobrązowy).

* wysyp zarodników uzyskujemy kładąc owocniki na kartce na kilka-kilkanaście godzin hymenoforem do dołu, przez ten czas zarodniki (zazwyczaj, jeśli nie są zbyt młode, zbyt stare albo podsuszone), zarodniki wypadają na kartkę i można wówczas ocenić kolor wysypu, który w zależności od gatunku może być, biały, kremowy, różowawy, w różnych odcieniach beżu i brązu, czarny

Jak smakują zimówki aksamitnotrzonowe? Pachną troszkę jak ryby (słodkowodne ponoć), ale takie świeżutkie, więc to jest przyjemny, choć charakterystyczny zapach, odcinamy im CIEMNOBRĄZOWE AKSAMITNE trzonki, pozostawiamy same kapelusze i na masełko!!! Niemal prosto z patelni jedzone, z chlebkiem z masełkiem, są bardzo smaczne.

Oto widok zimówek aksamitnotrzonowych od strony kapeluszy, mniej widać tu ich charakterystyczne ciemnie aksamitne trzony, ale zerkając tu można obejrzeć także i te trzony.

Flammulina velutipes

Flammulina velutipes

Flammulina velutipes

Flammulina velutipes

13 komentarzy

  1. leloop said,

    13 Czerwiec 2009 @ 21:57

    gdyby mi ktos palcem pokazal i powiedzial „mozesz jesc” zjadlabym. na wlasna reke probowac nie bede, wole podziwiac😉

  2. chwastowisko said,

    14 Czerwiec 2009 @ 20:20

    Jejkuś, jakie śliczne, świeżutkie te zimówki przyłapałaś!!!

  3. grzybowisko said,

    14 Czerwiec 2009 @ 23:33

    Taaak, akurat żadne z nich nie poszły na patelnię😉 ale za to mogły ładnie posypać, to w tym roku spodziewam się zbiorów godnych mojej patelni😉

  4. graforoman said,

    17 Styczeń 2011 @ 19:39

    Moje styczniowe grzybki wyglądają bardzo podobnie. Może da się zjeść.😉

  5. Simon said,

    25 Styczeń 2011 @ 12:49

    Thank you.
    I added your site to my favorites.

    my site: wikilog

  6. 15 Wrzesień 2012 @ 13:30

    […] Zimówka aksamitnotrzonowa –  pojawia się w chłodnej porze roku, owocniki potrafią przetrwać nawet większe chłody i mrozy i wracają do życia, gdy się nieco ociepli  – to rozumiem Ale zimówka letnia? A jednak … […]

  7. DANIEL said,

    12 Luty 2013 @ 19:39

    TE GRZYBKI SA MAXEM JA ROBIE Z NICH ROSOŁEK MNIAM SAMA SŁODYCZ UWIELBIAM JE A JEST ICH TAK MAŁO SZKODA POLECAM, W ROSOLE ZIMOWKE AKSAMITNOTRZONOWA:)

  8. julka said,

    3 Listopad 2013 @ 13:34

    nie podobne do grzyba jadalnega a raczej trujaka:):):):):)

  9. Slawek said,

    26 Listopad 2016 @ 17:54

    Witam
    Czy aby wspomniana lisciastosc/iglastosc jest jak sugeruje artykuł wystarczajaca do identyfikacji? Leksykon Grzybów p.r. Hans Kothe dodaje slowo ZAZWYCZAJ zarowno przy zimówkach jak i przy chełmówkach. Zimówki na drzewach iglastych widziałem osobiście, chełmówek na liściastych jak dotąd nie miałem okazji. O ile mozna ograniczyc ryzyko nie zbierajac zimowek z drzew iglastych o tyle nie da sie ryzyka wyeliminowac z powodu możliwosci wystapienia chelmowki takze na drzewach lisciastych. Czas wystepowania w przypadku zim ktorych prawie nie ma, takze nie jest żadnym wyróżnikiem. Bez mikroskopu pozostają chyba jedynie różnice w kolorze przekroju i zapach jako główne poza wyglądem zewnętrznym czynniki różnicujące.
    Pozdrawiam.

    • Slawek said,

      26 Listopad 2016 @ 19:29

      Przepraszam ze odpowiadam sam sobie. Nie znalazlem opcji edycji wpisu.

      Sprawdzilem w miedzyczasie w kilku innych zrodlach i okazuje się, że nie widziałem chełmówki na drzewach liściastych ponieważ mieszkam w górach, tymczasem w dolinach prawdopodobnie chełmówka występuje prawie wyłącznie na drewnie buka a wiec lisciastym. Tym samym taki sposób oznacznia może jedynie wprowadzić w błąd i to śmiertelny bo zazwyczaj oznacza cos innego zaleznie od miejsca zamieszkania. Na podziale zależnym od wysokości n.p.m. też bym zbytnio nie polegał.
      Pozostaje jedynie doskonałe nauczenie się cech i różnic owocników tych grzybów. Jak zresztą każdych innych.
      Pozdrawiam.

  10. grzybowisko said,

    26 Listopad 2016 @ 19:39

    Sławku, zaznaczyłam pogrubioną czcionką wszystkie cechy potrzebne dla rozpoznawania zimówki aksamitnotrzonowej, które były już podane i powtórzyłam je raz jeszcze na wstępie. Uzupełniłam dane o liściastych i iglastych w odniesieniu do obu gatunków. To prawda, że trzeba dobrze nauczyć się cech. Teraz można się uczyć szukając zimówek i porównując cechy znalezionych grzybów z opisami.

  11. Slawek said,

    26 Listopad 2016 @ 19:47

    Widziałem. Grzybowisko to kawał dobrej roboty. Gratuluje.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: